Нов ДНК тест – Орална Микробиота

Какво представлява микробиотата?

Микробиотата, известна още като микробиом, е набор от микроорганизми, които обитават нашето тяло, особено в стомашно-чревния тракт, кожата, дихателните и урогениталните пътища. Тези микроорганизми включват бактерии, вируси, гъбички и други микроби.

Значението на микробиотата се крие във факта, че тези микроорганизми изпълняват основни функции за здравето, като храносмилане, производство на витамини и защита срещу патогени.

Освен това е доказано, че микробиотата влияе върху имунната функция, метаболизма и дори поведението. Това доведе до увеличаване на изследванията за нейната роля при различни заболявания и състояния, от стомашно-чревни разстройства до неврологични и психични заболявания.

Защо е важен анализът на оралната микробиота

Оралната микробиота е съвкупност от микроорганизми, които обитават устата, включително повърхността на зъбите, езика, венците и устната лигавица. Тези бактерии играят съществена роля в оралното здраве, включително като защита срещу патогени и участват в храносмилането на храната. Здравословната орална микробиота е балансирана, което означава, че различните видове бактерии са в определени проценти в рамките на нормалните нива. С други думи, важен е не толкова броят на бактериите, колкото делът на различните видове бактерии.

Когато този баланс се наруши и се появи дисбиоза или дисбаланс в оралната микробиота, това се свързва с орални заболявания като кариес, пародонтит или халитоза. Идентифицирането на видовете микроби, присъстващи в оралната микробиота, може да помогне за диагностицирането и лечението на тези заболявания и да предостави информация за риска от заболявания в други части на тялото.

Познаването на състава на нашата орална микробиота, която е обект на нашия нов ДНК тест, е много полезно. Той може да предостави важна информация за нашето орално здраве, но освен това е установено, че оралната микробиота може също да бъде свързана с общото здравословно състояние чрез няколко механизма.

Един от най-изследваните механизми е способността на микробиотата да индуцира възпаление. Хроничното повишено възпаление е важен рисков фактор при различни патологии. Следователно поддържането на балансирана и здрава орална микробиота допринася за цялостното добро здраве на тялото.

Как се извършва анализът на оралната микробиота?

За да извършим изследването на микробиотата на устата, се нуждаем само от една проба от слюнка. Освен това, ако закупите друг тест освен изследването на микробиотата, няма да имате нужда от две различни проби: с една и съща проба ние ще извършим секвенирането на ДНК от една страна и анализа на микробиотата от друга. Двата процеса се извършват в две различни лаборатории, всяка оборудвана с най-модерната технология за всеки вид изследване.

Събирането на проба от слюнка е много лесно. Трябва да депозирате проба от слюнка в епруветката в комплекта, който изпращаме до дома Ви. Всички инструкции за вземане на проба от слюнка за изследване на микробиотата на устата са в този комплект, но ако имате някакви съмнения, винаги можете да се свържете с нашите експерти, които ще Ви помогнат с всичко необходимо.

След като пробата от слюнка бъде взета, трябва да я изпратите в офиса на Cellgenetics, там ще се погрижат за регистрацията и изпращането на пробата в лабораторията.

Генетиците от 24Genetics ще анализират Вашата ДНК и/или орална микробиота и ще изготвят доклад с резултатите.

Там ще намерите много информация за бактериите в устата и връзката им с различни патологии.

Може ли оралната микробиота да бъде променена?

Микробиотата в устата може да бъде модифицирана чрез промени в хранителния режим, оралната хигиена и при прием на определени лекарства.

Храната, която приемаме е един от ключовите фактори. Например диета, богата на прости въглехидрати, като сладкиши и безалкохолни напитки, може да насърчи растежа на бактерии, които увеличават зъбния кариес и други патологии, като периодонтит.От друга страна, подходящата орална хигиена, включително редовно миене на зъбите и езика, както и използването на конец за зъби и вода за уста, са от съществено значение за поддържане на здрава орална микробиота.

© 2023 ГМДЛ Селдженетикс ЕООД

Design:

Blink

WebDev:

Hosting:

Resources:

Referrals:

All rights reserved