Д-р Любомир Балабански участва в предаването „Футуризъм“, Bloomberg TV Bulgaria

Светът е съвсем близо до лечение на вродени заболявания с генна терапия

Развитието на геномиката в последните десетилетия тласка света все по-близо до персонализираната медицина. Тя противоречи на сегашната парадигма, според която определено лечение или доза лекарства влияе еднакво на всеки човек. Технологията по разчитане на човешкия геном вече е достъпна и тя би позволила на всеки човек да бъде предписван начин на лечение, който е съобразен с уникалните характеристики на неговия организъм. Технологията за генни модификации CRISPR също се развива с главоломни темпове и до месеци се очаква да бъдат завършени клинични изпитвания и да бъдат одобрени първите лечения чрез нея. Това каза доктор Любомир Балабански, старши молекулярен генетик в лаборатория CellGenetics, в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Д-р Балабански разказа, че всеки организъм е абсолютно различен както на външен вид, така и на ниво физиология и метаболизъм, което диктува нуждата да се назначава различен подход независимо дали е за лечение или профилактика. Светът на медицината е близо до повратна точка, защото започва да се променя парадигмата, че методите за лечение или профилактика са еднакво ефективни при всички.

Той посочи, че тук е и важната роля на науката геномика, която изучава съвкупността от ДНК на ниво геном и допълни, че ДНК молекулата е уникален идентификатор на всеки организъм на индивидуално или популационно ниво.

„Геномът се състои от 3,2 млрд. нуклеотидни бази – дава информация за самите себе си – как е съставен организма, доколко определени черти на характера или физиката могат да се проявят“.

Събеседникът прогнозира, че съвсем скоро всяка една терапия, лечение или интервенция или профилактичен режим ще бъдат прецизирани в зависимост от особеностите на всеки един отделен човек и към какви рискови фактори е предразположен.

Разчитането на генома може да ни покаже всякаква информация, като до каква степен работи нашата памет, колко добре усвояваме определени хранителни съставки и дори дали един човек е по-припрян и по-спокоен, каза той. Доктор Балабански разказа, че проучване на геномния фонд вече се правят и в много държави по света, включително почти всички европейски, а това може да има огромни последици за човешкото здраве.

На въпрос до къде е стигнало развитието на технологията за генни модификации CRISPR, гостът разказа, че клиничните изпитвания на лечения с нея са във финалната си фаза и съвсем скоро тя трябва да стане достъпна за всички.

Какви състояния могат да се лекуват с CRISPR? Къде е границата между човешкото усъвършенстване и лечение и какви са възможностите на технологията?

Гледайте целия разговор във видеото.

© 2023 ГМДЛ Селдженетикс ЕООД

Design:

Blink

WebDev:

Hosting:

Resources:

Referrals:

All rights reserved